Activitatea fizică în rutina copiilor – cum o includem după începerea școlii

14 September, 2023

Activitatea fizică în rutina copiilor – cum o includem după începerea școlii

La prima vedere, să incluzi activitatea fizică în rutina copiilor poate părea o chestiune destul de simplă. În definitiv, responsabilitățile lor nu sunt atât de numeroase, iar programul permite adesea reprioritizarea sarcinilor, așa-i?

Contrar așteptărilor, realitatea e puțin diferită. Miza nu este forțarea copiilor să facă sport după șase ore de lecții, trei de teme și alte două de studiu. E vorba despre sădirea pasiunii pentru mișcare, fructificarea ei pe termen lung și adoptarea unui stil de viață echilibrat. Iar pentru asta trebuie să fii creativ!

Dată fiind situația, am pregătit pentru tine câteva idei distractive, care îl vor face pe juniorul tău să-și dorească să bifeze „antrenamentele” chiar și după o zi plină la școală.

Mini-competiții zilnice

Să transformi fiecare zi într-o mini-competiție alături de familie e cu adevărat amuzant și benefic. În plus, e chiar mai simplu decât ai crede! Ai nevoie doar de o aplicație care monitorizează efortul fizic, instalată fie pe telefon, fie pe un ceas smart.

Pentru fiecare categorie (mers, alergare, ciclism, cardio etc.), pot fi oferite diferite punctaje, astfel încât efortul susținut pentru perioade mari de timp să genereze un scor mai mare decât plimbările lejere pentru intervale scurte, de pildă. La finalul zilei toată lumea își prezintă performanțele, iar după stabilirea clasamentului săptămânal, câștigătorul primește o recompensă.
Vei fi uimit să observi cât de motivat va fi piticul tău… și nu va fi singurul!

activitatea fizică în rutina copiilor

Cursuri de dans sau sport

Discuțiile copil-părinte sunt extrem de productive. Te ajută să înțelegi care sunt activitățile care îi fac plăcere și să iei decizii menite să-i sprijine curiozitatea și implicarea.

Puteți compune o listă cu sporturi pe care le-ar putea încerca, de la unele foarte populare (fotbal, înot, tenis), la altele ce nu sunt atât de comune (precum canotaj sau scrimă). Și să nu uităm de dans! Are o varietate impresionantă de stiluri, deci cu siguranță există ceva pe placul fiecăruia.

activitatea fizică în rutina copiilor

Vânători de comori (jocuri de orientare)

Deși necesită puțin mai mult timp pentru organizare, vânătoarea de comori este o metodă minunată pentru a pune în mișcare participanții, indiferent de vârstă.

Pentru început, trebuie stabilite o tematică și un fir narativ, întrucât contribuie semnificativ la menținerea și sporirea determinării. Mai apoi, gândește provocări pentru fiecare zi din săptămână, cum ar fi: luni – mergi pe jos până în parc și cauți bilețelul ascuns pe una dintre băncile de la intrare. Pe el ar putea fi o provocare („mergi acasă și fă 50 de genuflexiuni”), care odată bifată garantează primirea indiciului de marți.

Aventura continuă până când toate indicațiile sunt urmate, iar premiul (o ședință de escaladă, de exemplu) este revendicat.

Plimbări–ștafetă

Nu puteam să trecem cu vederea clasicele plimbări de după cursuri. Nu au nevoie de o amplă pregătire anterioară, au scop recreativ și, fără doar și poate, îmbunătățesc condiția fizică.
Însă de ce să nu le adăugăm un plus de dinamism? Apelează la role sau biciclete și dă startul unor ștafete. Compune trasee din ce în ce mai elaborate, stabilește recorduri cu membrii familiei sau prietenii și bucură-te de timpul petrecut împreună!

 

Sunt atât de multe moduri prin care copiii se pot apropia de sport și pot adopta, din proprie inițiativă, un stil de viață activ! Este însă esențial ca ei să descopere acele alternative care le aduc zâmbetul pe buze și le cresc motivația.
Noi credem că un lucru este cert: indiferent de orarul școlar, există mereu timp pentru activitățile care te binedispun! Spor la învățat și la făcut mișcare!

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății