Cum se desfășoară atelierele ”Nutriție pentru SuperEroi” – interviu cu nutriționistul Erika Deac

17 May, 2023

Atelierele ”Nutriție pentru SuperEroi” sunt discuții deschise și relaxante – interviu cu nutriționistul Erika Deac

Faptul că prevalența supraponderii și a obezității sunt în creștere în rândul copiilor este bine cunoscut în România. Cu toate acestea, conștientizarea unei probleme nu vine la pachet cu rezolvarea ei. Sunt necesare nenumărate ore de muncă, multă determinare și implicare, pentru ca micuții să înțeleagă cum pot ajunge la o greutate echilibrată și o dezvoltare armonioasă, de ce trebuie să adopte o alimentație propice creșterii lor și cum pot preveni bolile asociate kilogramelor în exces. Erika Deac, nutriționist dietetician și parte a Programului „înCerc”, a acceptat să ne vorbească despre atelierele „Nutriție pentru SuperEroi”, o inițiativă inedită de educație nutrițională dedicată copiilor de clasa a IV-a din Ploiești și Cluj-Napoca. Proiectul „Nutriție pentru SuperEroi” a venit ca o continuare a cererii de informație de profil, despre diete și alimente sănătoase, în urma demarării Programului „înCerc”.

 

Cât de preocupați sunt copiii de o alimentație sănătoasă?

Auzim tot mai des despre promovarea alimentației sănătoase în rândul copiilor, iar informațiile ajunse la ei în manieră creativă le captează, fără doar și poate, interesul. Din fericire, și părinții sunt tot mai preocupați de tot ce înseamnă un stil de viață echilibrat, sprijinindu-i pe cei mici să fie deschiși către alegerile potrivite în bucătărie.

Cum decurge un atelier tipic „Nutriție pentru SuperEroi”?

Ne-am dorit ca atelierele să fie interactive, jucăușe și pe înțelesul copiilor, astfel încât să obținem o cooperare bună din partea elevilor. Dacă ar trebui să descriu pe scurt cum decurg atelierele, aș zice că iau forma unor discuții deschise și relaxante între noi, nutriționiștii și școlarii, prin intermediul cărora le putem oferi informații valoroase despre obiceiurile alimentare sănătoase și, totodată, le putem auzi poveștile și experiențele culinare. Se creează un mediu prietenos, în care copiii sunt ascultați și iubesc să asculte, apreciind fiecare nouă informație primită.

Ce determină deschiderea copiilor către o viață sănătoasă în cadrul acestor ateliere online?

Sunt convinsă că o mare influență o are formatul acestor ateliere. Prezentările atipice, relaxante și jucăușe, trezesc interesul și determină implicare sporită din partea copiilor. Astfel, cei mici sunt în permanență dornici să descopere ce superputeri mai ascund eroii noștri animați, care la prima vedere ar părea niște simple alimente. Ne-am dat seama de-a lungul timpului cât este de esențial să știi să prezinți informațiile în așa fel încât să devină o plăcere pentru copii să le interiorizeze, chiar dacă poate fi mai solicitant decât în mod obișnuit.

Atelierele ”Nutriție pentru SuperEroi”

Care sunt curiozitățile micuților în cadrul acestor ateliere? Ce își doresc să afle în mod deosebit despre o alimentație armonioasă?

Curiozitățile copiilor sunt foarte numeroase, mai ales când vine vorba de alimentația armonioasă. De cele mai multe ori își doresc să afle ce pot face pentru a fi mai puternici, mai energici, mai atenți la ore și mai sănătoși, toate acestea pentru a se putea juca cât de mult cu putință. Surprinderea de pe fețele lor este foarte mare odată ce realizează că meniul zilnic este parte din răspuns.

În ce manieră prezentați elevilor informații despre bolile asociate excesului de greutate și mijloacele de prevenție, astfel încât acestea să nu aibă un impact emoțional negativ asupra lor?

Când trebuie să explicăm ce înseamnă să fii bolnav, în primul rând începem cu recunoașterea unei stări bune de sănătate, evidențiind cum este resimțită. Fiecare copil până la această vârstă (9-10 ani) a trecut prin cel puțin o stare de boală, având parte de un disconfort. Odată clarificate diferențele (cum ne simțim, ce putem face sau ce restricții există când nu suntem bine), deja putem să le explicăm că o astfel de stare poate avea diverse cauze, fie că este vorba de o răceala, diabet zaharat, probleme cardiovasculare etc. Orice boală ne limitează într-o oarecare măsură, ne pune piedici în a ne duce la bun sfârșit activitățile și ne afectează starea de spirit. Pornind de la clarificările amintite, practic îi facem să înțeleagă că atelierele „Nutriție pentru SuperEroi” sunt niște „unelte” care contribuie la prevenția stărilor de rău ce pot apărea când se instalează o boală.

Care este cea mai mare provocare când vine vorba de realizarea unor ateliere nutriționale cu o categorie de vârstă așa fragedă?

Cred că provocarea cea mai mare este să reușim să obținem o bună comunicare, chiar și în mediul online. Deși activitățile din cadrul întâlnirilor noastre educative sunt interactive și distractive, rămâne totuși mai ușor să captezi atenția în mediul fizic. Suntem norocoși însă pentru că putem colabora cu elevi energici și dornici să-și însușească noi cunoștințe, fapt care ne face misiunea mai ușoară.

Ce impact vă doriți să aveți la nivel local prin acest proiect?

Ca nutriționist, îmi doresc să ajut cât mai mulți elevi să-și formeze o alimentație sănătoasă. Raționamentul este unul simplu: ei vor fi adulții de mâine care, la rândul lor, vor trebui să dea mai departe comportamente alimentare sănătoase. Îmi doresc un oraș cu cât mai mulți micuți sănătoși, care să se bucure de copilărie fără să se confrunte cu probleme de greutate.

Este însă de reținut că acest obiectiv nu poate fi atins decât prin implicarea a cât mai multor persoane bine informate, capabile să ofere sfaturi pertinente și susținere permanentă.

Echipa Asociației Medicover, alături de Erika Deac, demonstrează că faptele bune pot lua cele mai creative forme și pot produce schimbări semnificative prin niște jocuri pline de amuzament, asemenea celor desfășurate în cadrul atelierelor „Nutriție pentru SuperEroi”. Mai mult decât atât, ne aduc în atenție faptul că procesul de prevenție este unul constant, dar extrem de plăcut atunci când pasiunea își face simțită prezența.

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății