Pentru că pe masa de Paște vrem să fie și un desert, nutriționistul Iulia Hădărean ne ajută cu o rețetă delicioasă, pe care o putem prepara și in restul anului: Tartă cu banane.
Vă prezentăm mai jos modul de preparare și ingredientele necesare pentru prepararea acestei tarte:
INGREDIENTE – pentru blat:
70 g fulgi de ovăz
80 g migdale
un praf de sare
25 g îndulcitor natural pe bază de ștevie sau 20 g zahăr brut
60 ml ulei de cocos
INGREDIENTE – pentru umplutură:
14 g amidon de porumb
66 g îndulcitor natural pe bază de ștevie sau 50 g zahăr brut
un praf de sare
360 ml lapte de migdale
o linguriță extract de vanilie (esență)
o banană, decojită
INGREDIENTE – pentru crema de nucă de cocos:
414 g cremă de nucă de cocos
o linguriță extract de vanilie
24-40 g îndulcitor natural pe bază de ștevie, pudră, sau 20 g zahăr
INGREDIENTE – pentru topping:
cremă de nucă de cocos
două banane, decojite
INSTRUCȚIUNI:
Încălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și pregătește o tavă de plăcintă sau tartă. Separat, într-un blender, adaugă ovăzul, îndulcitorul natural, sarea și migdalele și amestecă-le bine. Trebuie să obții o compoziție cremoasă, omogenă.
Începe să adaugi uleiul de cocos și amestecă în continuare. Compoziția trebuie să fie ca o cocă, așa că este de preferat să nu se fărâmițeze în mână. Dacă este necesar, poți să mai adaugi puțin ulei de cocos.
Transferă compoziția în tavă. Atenție, este indicat să ungi tava cu puțin ulei de cocos sau să așezi pe ea hârtie pentru copt. Întinde bine aluatul pe toată suprafața tăvii. Lasă aluatul la copt timp de 15 minute, apoi mărește temperatura cuptorului la 190 de grade Celsius și așteaptă încă 5-10 minute. Scoate tava din cuptor și las-o să se răcească.
Pasul următor este să prepari umplutura. Într-o tigaie, amestecă amidonul de porumb, îndulcitorul pe bază de ștevie, sarea și laptele de migdale. Amestecă la foc mediu, timp de 4-6 minute. La final, adaugă extractul de vanilie și lasă compoziția să se răcească. După ce s-a răcit, este recomandat să torni compoziția într-un bol și să o lași la rece timp de 2-3 ore.
Pasul următor este să amesteci crema de nucă de cocos cu ajutorul unui mixer. Trebuie să obții o compoziție care seamănă cu frișca. Tot acum poți să adaugi puțin îndulcitor natural și esența de vanilie. Lasă compoziția la frigider timp de câteva minute.
După ce s-a răcit, amestecă budinca împreună cu crema de nucă de cocosapoi toarn-o peste blat și adaugă câteva felii de banane pentru topping. Dacă este necesar, poți să mai adaugi puțină cremă de nucă de cocos.
Tarta se păstrează foarte bine la rece, însă este recomandat să o consumi în primele 48 de ore.
Poftă bună!
Valori nutriționale pentru o bucată (150 g):
320 Kcal
11,2 g proteine
19 g lipide
25,7 g carbohidrați
Găsești și alte rețete de desert, care se pot prepara tot timpul anului aici: Rețete sănătoase
Dna nutriționist Iulia Hădărean face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” și este alături de copiii și familile acestora înscriși în Program din 2019.
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății