Pe lângă pregătirea ghiozdănelului de școală, a rechizitelor și a uniformelor copiilor, ar trebui să acordăm o atenție deosebită și alimentației acestora.
Gustarea de la școală nu ar trebui să lipsească nici într-o zi, însă de multe ori, din cauza lipsei de timp sau de inspirație, pachețelul de la școală poate deveni o masă nesănătoasă, hipercalorică, bogată în zahăr, sare sau grăsimi.
Rolul gustărilor este, în primul rând, de a echilibra senzația de foame dintre mese și de a preveni supraalimentarea la mesele principale. Totodată, gustările sunt un moment potrivit pentru a ne îmbogăți aportul zilnic de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, consumând fructe, legume, oleaginoase și alte categorii de alimente bogate nutritiv.
Ce putem pune în pachețelul de la școală și cum anume putem alcătui gustarea copilului într-un mod sănătos, rapid și gustos?
Fructe proaspete, de sezon: mere, struguri, nectarine, caise, pepene roșu, pere, prune, etc.
Fructe congelate, în sezonul rece, spre exemplu, când disponibiltatea fructelor proaspete poate fi mai redusă
Lactate: iaurt grecesc, kefir, iaurt de băut, etc. – conținut de grăsime 2-3 %
Legume, sub diferite forme și combinații: sticks-uri de legume proaspete, chips-uri de legume la cuptor, etc.
Oleaginoase: nuci, migdale, alune de pădure, caju, semințe de dovleac/floarea-soarelui, etc. – consumate în stare crudă, neprăjite, nesărate!!
Batoane de cereale făcute acasă, împreună cu copiii 🙂
Exemple de gustări sănătoase pentru pachețelul de la școală
Sandwich cu 2 felii medii de pâine integrală, cu ou fiert/brânză proaspătă/fâșii de piept de pui la grill/piept de curcan/ton în suc propriu și legume proaspete, la alegere (salată verde, roșii, castraveți, ardei, etc.) + 1 fruct la alegere
1 iaurt grecesc 2% grăsime + cereale integrale/fulgi de ovăz + fructe proaspete (banane, căpșuni, afine, zmeură, etc.) + o linguriță de miere de albine. În lipsa fructelor proaspete se pot adăuga și fructe congelate
2 fructe la alegere + Oleaginoase: nuci/migdale/caju/semințe de dovleac, etc – neprăjite, nesărate
2 fructe la alegere + 1 iaurt natur de băut 2% grăsime
Rondele de orez expandat cu unt de arahide și fructe proaspete
Sticks-uri de legume (morcovi, țelină, ardei, etc.) cu iaurt grecesc
Chips-uri de legume la cuptor
Batoane de cereale sănătoase homemade, făcute de copii 🙂
Cu puțină inspirație, putem alcătui gustările copiilor într-un mod sănătos, rapid și gustos, dar mai ales corect din punct de vedere nutrițional, evitând monotonia care poate apărea frecvent în cazul lor, consumând aceleași produse zile în șir.
Pe lângă grija pentru îmbrăcămintea, încălțămintea, rechizitele copiilor în noul an școlar, consider că cea mai importantă este grija pentru sănătatea lor fizică și emoțională. Oferindu-le copiilor o alimentație sănătoasă, echilibrată și variată, vom contribui la dezvoltarea lor sănătoasă ca adulți.
Dna nutriționist Raluca Topan face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății