Cum să te simți mai bine în propria piele

2 September, 2019

Să ai grijă de gândurile tale  poate fi uneori dificil, mai ales când nu ai încredere în tine. Poate te critici  și te simți rușinat în preajma altora, în loc să îmbrățișezi felul în care ești.  Nu te simți confortabil în propria piele.

Dar oare ce înseamnă asta, mai exact?

Înseamnă că nu te accepți pentru ceea ce ești cu adevărat – adică să-ți privești echilibrat calitățile și defectele,  fără descurajare, cu dorință de progres. Și că ai o stimă de sine scăzută. Adică o părere cam proastă despre tine, te uiți la tine și nu îți place ceea ce vezi. Nu întâmplător spunea scriitorul William Boyd că ”fără stimă de sine, nu putem realiza nimic.” Ea e pilonul central care determină cum ne comportăm și ce facem cu viața noastră.

În loc să-ți umpli mintea cu gânduri legate de ce nu ai, ce ar fi să pornești de la ce ai deja? Și să găsești frumusețea în acele lucruri? Sau să transformi nemulțumirile în scopuri pe care să ți le propui ca te să îmbunătățești. Pe tine.

Nu ești mulțumit de cum arăți? – fă mai multă mișcare sau ai grijă la ce mănânci. Te simți singur și crezi că nu ai destui prieteni? – înscrie-te într-un cerc unde poți cunoaște persoane noi.

Stima de sine are nevoie de fapte pentru a se menține: micile succese cotidiene sunt necesare pentru echilibrul nostru psihologic, așa cum sunt hrana și oxigenul pentru echilibrul nostru corporal. Propune-ți zilnic să faci un lucru mărunt, care e relevant pentru tine. Fă curățenie, ocupă-te de mărunțișuri. Acțiunile sunt gimnastica de întreținere a stimei de sine, iar viața de zi cu zi ne oferă multe ocazii ca să ne creștem sentimentul de control și bunăstare. E mai bine să te simți revigorat după ce ai pus în ordine vasele, dacât să rămâi să ruminezi gânduri posace pentru că ai luat o notă proastă.

Iată mai jos câteva sugestii care să te ajute să te simți mai bine în propria piele:

  1. Descoperă cine ești.

Ca să ai încredere în tine, înainte de toate trebuie să știi cine ești. Listează calitățile și slăbiciunile tale. Ce îți place? Ce nu îți place? Care sunt reușitele și eșecurile tale, competențele și limitele? Poți vorbi deschis despre ele? Care sunt domeniile la care te pricepi și cum i-ai învăța și pe ceilalți ceea ce tu știi deja? E nevoie să te privești cu sinceritate, fără să te judeci. Strânge informații despre cine ești și cum te comporți în această lume – în felul asta vei deveni mai conștient de tine și vei căpăta mai multă încredere.

  1. Trăiește în acord cu nevoile tale, și nu cu părerea altora

Dacă vei încerca mereu să-i mulțumești pe alții, îți spun din start că te supui eșecului. Adică unei misiuni imposibile. Ce-ar fi să încerci să te mulțumești pe tine? Atunci când ești dependent de ce spun alții despre tine, tu ești în rol second, iar ei sunt actorii principali în propria ta viață. Oare cine vrei să țină frâiele vieții tale? Mai mult, dacă ești tu însuți/însăți, vei atrage oameni care te iubesc pentru ceea ce ești, nu pentru ce încerci să pari a fi.

  1. Testează-ți limitele. Practică regulat un hobby

Uneori e nevoie să ne aruncăm în situații inconfortabile ca să ne descoperim puterea. Exact în situațiile de care ne e teamă. Și să vedem că nu se întâmplă nimic tragic. Nu folosește la nimic să te schimbi doar în minte. Un proiect la care începi să lucrezi e o promisiune mai bună decât cel care rămâne doar la nivel de intenție. Orice decizie de schimbare trebuie să se traducă printr-un gest: să dai un telefon, să ieși din casă, să scrii, să abordezi fata/băiatul pe care îl placi etc.

  1. Acceptă-ți imperfecțiunile.

”Dacă aș fi mai slab/ă, dacă aș avea mai mult succes, dacă aș avea mai mulți prieteni, dacă aș arăta mai bine…m-aș simți mai bine în propria piele.” Îți sună cunoscut? Probabil că da. Însă, până când nu înveți să te prețuiești pe de-a-ntregul, nici acestea n-o să fie îndeajuns. A ne iubi nu are nici o condiție. Ne iubim în ciuda defectelor și limitelor, eșecurilor și înfrângerilor, pur și simplu pentru că o mică voce interioară ne spune că suntem demni de iubire și respect. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu ne străduim să ne corectăm neajunsurile și ne resemnăm așa cum suntem. 

  1. Redu la tăcere criticul interior

”E inutil, la ce bun?”, ”Asta nu va merge.” ”N-o să reușesc niciodată, nu sunt bun de nimic.” ”Nu-i suficient.” ”Nu am voie să greșesc.” ”Trebuie să reușesc în tot ce fac.” Dacă aceste vorbe îți sunt familiar, încetează să mai fii atât de aspru cu tine. Ele nu fac decât să te saboteze mai tare și în cele din urmă, să-ți scrii singur eșecul. Apoi, toată lumea face greșeli. Și tu ai dreptul asta. În loc să te pedepsești, încearcă să înveți ceva din greșeli – ele sunt o ocazie deosebită să știi cum să acționezi data viitoare. Depinde de tine cum le privești. Eșecul este o parte din victorie. În general, nimănui nu-i place. Dar pentru a te schimba, trebuie să acționezi, iar asta înseamnă să-ți asumi riscul de a eșua. Adu-ți aminte că toată lumea a eșuat, eșuează și va eșua…

  1. Cere părerea altora

Întreabă-ți prietenii care te iubesc și sprijină ce apreciază la tine. Sau părinții. Ai nevoie să știi că ceilalți te prețuiesc și mai exact, pentru ce anume. Nu-ți fie rușine să le ceri părerea, e un experiment care te ajută să pui lucrurile în perspectivă și să-ți vezi și părțile bune…de care poate uneori ai uitat.

  1. Privește-ți gândurile din afară

Imaginează-ți că un prieten bun își spune toate acele lucruri urâte pe care ți le spui ție. Cum ai reacționa față de el? Ce i-ai zice? Cum l-ai încuraja? Ai putea să folosești acele cuvinte și pentru tine? Pune-ți întrebări legate de gândurile tale. E realist să gândesc așa? Ce efect are asupra mea? Mă ajută să mă simt mai bine? Mă ajută să fac față situației? Dacă nu, cum le pot schimba? 

  1. Înconjoară-te de oameni pozitivi

Caută persoane energice, optimiste, ele sunt o sursă de revitalizare, te ”contaminează” emoțional și pe tine cu speranță și încredere. Sau persoane care se confruntă cu probleme similare cu ale tale și sprijiniți-vă reciproc să vă atingeți obiectivele. E o putere imensă în a realiza că nu ești singur, iar cei din jur pot fi o sursă de motivație pentru schimbare. Dar și un loc unde să te simți acceptat, integrat și conectat cu ceilalți. 

  1. Iubește-ți corpul

Oare ce ar însemna asta? Ce facem atunci când iubim pe cineva? Avem grijă de acea persoană. La fel și tu, ai grijă de corpul tău – fiind atent la ceea ce mănânci, câtă mișcare faci, cum îți petreci timpul liber, ce obiceiuri ai. Cum îți poți ajuta corpul să fie mai sănătos?

  1. Practică recunoștința pentru ceea ce ai acum

Adu-ți aminte de reușitele tale, de contribuțiile pe care le-ai avut – la școală, acasă, în viața prietenilor tăi. De tot ceea ce ai făcut bun – cu corpul, mintea, personalitatea și spiritul tău. E ușor să luăm gratuit unele lucruri, când ele nu sunt niciodată așa. Ia o pauză să te bucuri de realizările tale.

  1. Arată-te celorlalți. Afirmă-te

Nu ezita să vorbești despre tine celor apropiați, despre gândurile și emoțiile tale, dificultăți și bucurii. Sau pur și simplu să-ți exprimi punctul de vedere, chiar și atunci când nu coincide cu al celor din jur. Asta consolidează legăturile voastre și știm bine că relațiile împlinitoare sunt leagănul fericirii noastre.

A te afirma înseamnă să fii capabil să exprimi – ceea ce vrei, ceea ce simți, respectând în același timp ce gândește și simte celălalt. E puterea de a spune nu fără agresivitate, de a cere ceva fără a te scuza, de a răspunde calm la critică. Dar a avea aceste drepturi înseamnă, din nou, a-ți asuma riscul de a-l deranja pe cel din fața ta sau a-i displace. Și  e OK. Nu trebuie să plăcem tuturor.

 

Ce ai avea nevoie să schimbi ca să fii o persoană pe care s-o iubești și respecți mai mult?

 

Citiți și:

 

Dna psiholog Daniela Dociu face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății