Știați că realizările civilizației secolului XX pe de o parte ne-au făcut viața mai ușoară, mai rapidă și mai convenabilă, dar pe de altă parte, ne-au expus pericolului?
Știați că realizările civilizației secolului XX pe de o parte ne-au făcut viața mai ușoară, mai rapidă și mai convenabilă, dar pe de altă parte, ne-au expus pericolului?
Totul a condus la consumul excesiv al produselor alimentare, care conțin adesea mai multe substanțe ce dau dependență (îndulcitori, sare, potențiatori de arome) decât valoare nutritivă
Noi mâncăm pentru a scapa de stres, stare proastă, plictiseală sau chiar o durere de cap. Corpul nostru nu este capabil de a arde cantitatea de calorii livrate, deci apar probleme cu excesul de greutate și obezitatea. Au devenit la modă dietele drastice, dar nici un regim alimentar miracol nu este soluția!
Din fericire, putem avea un impact asupra stării noastre de sănătate și putem prelua controlul!
Nu există medicamente care să conducă la pierderea în greutate.
Pe piață sunt disponibile o serie de suplimente alimentare care ajuta la diminuarea greutății în exces, dar de cele mai multe ori acestea nu conțin substanțe active, ci doar extracte de plante, legume si fructe.
Eficacitatea acestora nu a fost demonstrată fiindcă nu sunt supuse nici unei analize și, prin urmare, nici o instituție publică nu poate garanta siguranța lor
Amintiți-vă că tot ceea ce mâncăm (cu excepția apei) este tratat de corpul nostru ca o masă, deoarece oferă energie. De exemplu, un pumn de nuci, bomboane etc. Ultima masă ar trebui să fie ușoara, de exemplu compusă din brânză de vaci, salată de pui, și trebuie servită cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Astfel, corpul va avea timpul necesar pentru digestie.
Cea mai simplă regulă, care vă permite să controlați distribuția meselor pe tot parcursul zilei, poate fi numită principiul mâinii – cinci mese, cinci goluri între ele.
Fiecare masă consumată de noi ar trebui să aibă numele său (mic dejun, gustare, masa de prânz, gustarea de după-amiază, cina). Orice gustare neprogramată este un prilej de a oferi un exces de energie pentru organism, ceea ce duce la excesul de greutate.
Pentru câteva zile schimbați obiceiul, pentru a aduce întotdeauna o altă răsplată (mișcare, contact cu ceilalți, gust dulce în gură).
Deci, gândiți-vă la ce faceți. Încercați să țineți minte pentru câteva zile circumstanțele în care obiceiul dvs. este activ.
Un plan bun ar trebui să includă și planul B - în cazul unei probleme.
Factorul derivat prin împărțirea greutății în kilograme la pătratul înălțimii în metri. Clasificarea (interval de valori) IMC a fost dezvoltată doar pentru adulți și nu poate fi utilizata la copii de până la aproximativ 14 ani.
Pentru a evalua dezvoltarea corespunzătoare a copilului sunt utilizate diagrame, in care ritmul statistic de creștere să fie ajustat pentru populație.
Acest lucru pare imposibil! La urma urmelor, kilogramele nu apar ca din aer – copilul a trebuit să mănânce. Uneori însă, părinții nu iau în seama ceea ce copilul mănânca între mese: diferite feluri de gustări, băuturi răcoritoare sau gustări seara. Acestea sunt așa-numitele calorii lipsite de valoare care, în afară de un plus de energie, nu au nicio valoare nutritivă. Mai multe detalii despre acest aspect găsiți în secțiunea dedicată nutriției.
Obezitatea este asociata cu comportamentele alimentare. Copiii văd cum se hrănesc bunicii și părinții și la fel vor face și ei. De aceea vorbim și de așa numita genă a obezității sociale. Dar noi decidem ce mâncăm, în ce cantitate și când și dacă facem activitate fizică regulată.
Alimentele foarte procesate conțin cantități mari de aditivi sub formă de conservanți sau potențatori de aromă. În plus, acestea au, de obicei, în componența o mulțime de sare, grăsimi, care sporesc aroma. Ca rezultat, produsele sunt mai gustoase, au un termen de valabilitate mai lung. Prin urmare, recomandările nutriționistilor sunt să ne ferim de astfel de produse, deoarece nu numai substanțele chimice conținute în ele, cât și întreaga lor compoziție nu sunt propice pentru sănătatea noastră.
Peste 70% dintre copiii obezi la vârsta de 6-7 ani vor fi obezi și la 10 ani. Copilul crește, dar nu va scăpa de obezitate, fiindca aceasta este o boală asociată obiceiurilor alimentare. În cazul în care copilul nu se schimbă, această problema nu numai că nu va disparea, ci se va adânci până la vârsta adultă. Adolescentul obez este împovărat cu un risc mai mare de șase ori de a deveni un adult obez decât un adolescent cu greutate normală.
Acest mit, cum că obezitatea „trece” cu vârsta, este fals și periculos. În cazul în care un copil este obez sau supraponderal, schimbări trebuie făcute pe loc, atunci când este mai ușor și când beneficiile vor fi mai mari. Din păcate, supraalimentarea copilului din perioada neonatală (conform principiului „Dolofan e mai sănătos”) are consecinte nefaste asupra sănătății copilului. În toate celelalte cazuri, supraalimentarea unui copil la vârste fragede este extrem de dăunătoare!
Este o dietă care are la bază excluderea glutenului din alimentație. Surse de gluten sunt grâul, secara, orzul.
Conform indicațiilor medicale, dieta fără gluten este pentru persoanele cu alergie la gluten sau boală celiacă. De asemenea, este recomandată copiilor cu autism. În prezent, au loc cercetari pentru a identifica daca eliminarea glutenului din alimentatie poate avea o influența si asupra altor boli și poate îmbunătăți calitatea vieții.
Dieta fara gluten nu este usor de urmat. Este necesara eliminarea totala din alimentatie a unor produse prezente in mod obisnuit in bucataria noastra. Utilizarea fara indicatii medicale clare a acestei diete este irationala. In plus, aceasta dieta poate duce la deficiente minerale (fibre, acid folic, zinc, fier, magneziu)
Copilului meu nu are voie să-i fie foame. MIT!
Uneori, părinții se tem că copilului lor îi va fi foame, așa că îi oferă câte ceva de mâncare tot timpul, conducând la dezvoltarea excesului de greutate corporală. Foamea este o stare complet naturală și poate apărea cu aproximativ jumătate de oră înainte de masă.
Dacă vom adera la principiul de 5 mese regulate pe zi, la interval de 3 ore, mese alcătuite corespunzător, nu ne vom mai teme de atacurile de foame.
Sațietatea este dată de volumul alimentelor consumate, nu de valoarea lor calorică. Trucul este ca la o masă să consumăm alimente variate, astfel încât volumul lor să dea senzația de sațietate, dar valoarea lor calorică să ne permită dezvoltarea adecvată.
Tabelul prezintă produse a căror valoare calorică este foarte apropiată, iar compoziția și volumul (sațietate în curs de dezvoltare și efectul biologic asupra organismului) în mod clar distincte.
Începând cu anii 1970, numărul copiilor supraponderali a crescut constant și este de până la 30-40% din populația de copii de vârste diferite.
Datele din 23 de țări din perioada 1970-2008 au confirmat creșterea medie a copiilor obezi cu 0,5% pe an, sau 5% pe deceniu!
22% dintre copiii din Polonia - unul din patru sunt expuși unor condiții de viață mai nesănătoase.
Copyright @ 2022 Asociația Medicover|Termeni și condiții
Politică de confidențialitate | Politica fișiere cookies | ANPC