Masa de Crăciun ”înCerc”: 3 preparate nelipsite și alternativele lor mai sănătoase

5 December, 2023

Masa de Crăciun ”înCerc”: 3 preparate nelipsite și alternativele lor mai sănătoase

Pentru mulți dintre noi, iarna poartă aroma unui anumit preparat din copilărie. E vorba despre mâncarea care umple casa de fericire și aduce toți membrii familiei iarăși împreună, despre acea savoare fără de care Crăciunul nu ar fi la fel.

Și totuși, se întâmplă ca rețeta din spate să nu fie așa prietenoasă cu sănătatea, mai ales în cazul persoanelor care suferă deja de anumite afecțiuni. Desigur, cumpătarea e esențială, dar oare e mereu suficientă?
Pentru a te bucura de gustul Sărbătorilor într-o manieră echilibrată, astăzi îți propunem 3 feluri alternative pentru meniul festiv al momentului. Să deschidem lista deliciilor cu…

masa de Crăciun ”înCerc”

Niște sarmale altfel

Când vine vorba de adaptarea unei rețete, secretul e reprezentat de înlocuirea ingredientelor bogate în grăsimi. În cazul sarmalelor, noi îți prezentăm o opțiune ce renunță la vedeta sezonului – carnea de porc. Scurtăm așteptarea și-ți spunem că printre ingrediente se numără: 600 g carne tocată de pui, 300 g ciuperci, un cub de unt, un ou, o ceapă verde, un cartof, 3 linguri de orez, frunze de viță sau varză, o roșie, o cană de bulion și condimente pentru asezonare.

Începe prin a mărunți ciupercile și a le sota în unt. Mai apoi, pune-le într-un bol alături de carne, ou, ceapa tocată, cartoful răzuit și orez. Amestecă-le bine împreună, iar după adaugă un vârf de sare și piper. Odată finalizată compoziția, o poți împacheta sub formă de rulouri cu ajutorul frunzelor de varză.

Așază sarmalele pe straturi într-o oală și acoperă-le cu bulion, felii de roșie, niște cimbru sau mărar. Completează vasul cu apă și după lasă totul la cuptor până când a fiert bine. În scurt timp le vei putea servi cu cei dragi!

Salata de boeuf fără maioneză

Știm că e posibil să te surprindă sugestia noastră de a renunța la maioneză, însă îți garantăm că merită! De ce? Pentru că poți face un dressing delicios care să lege salata de boeuf, iar asta fără o cantitate mare de ulei.
Vei avea nevoie de 6 cartofi, 3 morcovi, 5 linguri mazăre, 5 linguri porumb dulce, 3 linguri măsline feliate, 4 castraveți murați, 4 gogoșari murați, iaurt grecesc, muștar, ulei de măsline, sare și piper.

Primul pas e reprezentat de fierberea cartofilor și a morcovilor. După ce au devenit moi, se lasă la răcit și se taie ulterior cubulețe. Se mărunțesc și castraveții și gogoșarii, iar apoi se pun toate legumele într-un vas generos. Dressingul se prepară rapid, amestecând într-un bol iaurtul grecesc cu puțin muștar și o linguriță de ulei de măsline.
Omogenizează compoziția, pune-o în boluri și las-o la frigider. Vei fi surprins cât de gustos va fi rezultatul!

Cozonac cu stafide

În mod evident, de la masa de Crăciun nu putea lipsi cozonacul aromat. Pentru a-l realiza, asigură-te că ai 500 g făină, 250 ml lapte vegetal, o coajă rasă de portocală, 4 linguri de ulei, 100 g zahăr brun, 40 g drojdie, 200 g stafide, două linguri de miere, esență de vanilie (opțional).

Ce urmează? Dizolvă drojdia și zahărul în lapte (poate fi ușor încălzit), iar după toarnă totul peste făină. Frământă, adăugând treptat uleiul, coaja de portocală și stafidele hidratate în esență de vanilie, apoi lasă o vreme aluatul la dospit.
Dacă a crescut frumos, e timpul să îl pui în formă și să-l dai la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade.
Scoate cozonacul din tavă după ce s-a rumenit. Într-un bol micuț, amestecă mierea cu puțină apă și însiropează desertul de jur împrejur.

 

Și gata, ai un meniu echilibrat pentru Sărbători! Îți recomandăm ca în această perioadă să nu faci excese alimentare și să ai deschidere către rețete cât mai sănătoase. Tu nu vei sesiza diferențe gustative semnificative, dar corpul tău o va face și îți va fi recunoscător!

 

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății