Tips and tricks despre imunitate: cum menținem un nivel ridicat toamna

28 September, 2023

Tips and tricks despre imunitate: cum menținem un nivel ridicat toamna

Când natura se lasă învăluită în nuanțe ruginii și adierile de vânt devin din ce în ce mai răcoroase, e clar că toamna își intră în drepturi. Cum resimte organismul aceste schimbări? Răspunsul e simplu: din plin. De la dureri musculare, la nivel redus de energie sau stări de disconfort, toate pot apărea odată cu scăderea imunității.

Din fericire însă, există câteva trucuri perfecte pentru creșterea rezistenței în fața virozelor de sezon sau pentru păstrarea vitalității, iar noi suntem aici să ți le prezentăm! Citește acest articol și descoperă ce trebuie să ai în vedere dacă îți dorești o imunitate ridicată.

imunitate

Alege alimente bogate în vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic, capabil să neutralizeze radicalii liberi. Cu alte cuvinte, oferă corpului resursele necesare pentru a lupta cu bacteriile sau virusurile, prevenind îmbolnăvirea și facilitând vindecarea.

Ai la dispoziție o diversitate de fructe și legume din care îți poți lua aportul dorit. Citricele, de pildă, sunt printre cele mai cunoscute în acest sens, având aproximativ 50 mg vitamina C/100 g. Există totuși si opțiuni mai avantajoase, precum pătrunjelul, care surprinde cu 240 mg/100 g, coacăzele negre, cu 200 mg/100 g, sau ardeiul roșu, cu 127mg/100g. Consumă-le proaspete, în ceaiuri, salate sau shake-uri.

Nu trece cu vederea nevoia de hidratare

Deși nu mai elimini atât de multă apă prin transpirație ca în sezonul cald, asta nu înseamnă că poți renunța la cei doi litri de lichide recomandați zilnic.

Senzația de sete, după cum am mai amintit și cu alte ocazii, este un semn al deshidratării. De ce nu e de dorit să ajungi în acest punct? Pentru că organismul este format în proporție de 60% din apă, aspect ce influențează numeroase reacții interne. În consecință, dacă nu bei suficiente lichide, diverse funcții ale corpului tău pot fi inhibate, inclusiv lupta împotriva virusurilor.

imunitate

Stabilește-ți un program de odihnă

Cele (minimum) opt ore de somn recomandate de medici nu sunt doar o întâmplare! Ele au o importanță deosebită pentru organism, fiind cunoscut faptul că celulele se regenerează în intervalul de repaus.

Ba mai mult, ajută la întărirea sistemului imunitar, întrucât noaptea se produce melatonina, hormon cunoscut drept antioxidant și regulator imunitar. Un program de somn calitativ nu numai că inhibă stresul oxidativ, ci și diminuează riscul dezvoltării bolilor cronice. Impresionant, așa-i?

Fă sport cu orice ocazie

Activitatea fizică este vitală pentru o viață sănătoasă! Dovada? În timpul sportului, fluxul sanguin crește, fapt care facilitează circulația celulelor albe, cunoscute ca fiind răspunzătoare de lupta împotriva infecțiilor.

Îți sugerăm să găsești o modalitate de a face mișcare potrivită pentru tine (dans, aerobic, tenis sau altele asemenea) și să te antrenezi cât mai des. Garantăm că vei avea doar de câștigat și te vei bucura de o imunitate crescută.

Acordă atenție sporită igienei

Mereu, dar mai ales când are loc tranziția între anotimpuri, trebuie să acorzi atenție igienei. Asta pentru că multe virusuri sunt luate în urma contactului cu diverse suprafețe, iar mai apoi transmise prin intermediul palmelor.
Așadar, este esențial să te speli cât de des posibil pe mâini și să eviți atingerea feței. În plus, trebuie să iei în seamă și reducerea contactelor fizice, precum îmbrățișări sau alte saluturi cu prietenii.

Nu uita că prevenția e cel mai bun tratament! Ai grijă de sistemul tău imunitar, oferă-i toți nutrienții de care are nevoie, iar apoi… bucură-te din plin de toate surprizele pe care ți le-a pregătit toamna!

 

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății