”Nutriție pentru SuperEroi” – proiectul care modelează obiceiuri sănătoase
Există oare o vârstă ideală la care să le explicăm celor mici ce presupune un stil de viață sănătos? Conform COSI România, în țara noastră prevalența supraponderii și a obezității este 34,6% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani, un semn clar că educația nutrițională ar trebui să înceapă cât mai de timpuriu. Ioana Mesea, nutriționist dietetician, s-a implicat alături de Asociația Medicover în Programul „înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2, iar acum a contribuit la punerea bazelor proiectului „Nutriție pentru SuperEroi”. A acceptat să ne răspundă curiozităților legate de această nouă inițiativă, aducându-ne în atenție moduri inedite prin care copiii pot deveni receptivi la informații despre nutriție.
Trăim într-o eră digitală, ceea ce face ca elevii să cunoască deja concepte precum nutriție și stil de viață sănătos. Ei recepționează bine informațiile, le pot învăța, repeta sau pune în aplicare, însă nu înțeleg neapărat în profunzime ideea de sănătate/sănătos și consecințele anumitor obiceiuri alimentare. Acestea din urmă vor fi percepute ulterior și este bine să avem o bază puternică, clădită pe informații corecte. Din păcate, cei mici nu pot identifica întotdeauna care informații sunt științifice și care sunt pseudo-științifice. De aceea, programele de prevenție avizate, concepute de specialiști din varii domenii ale sănătății, sunt esențiale. Diferența între cele două categorii de elevi este că majoritatea celor din clasa a V-a sunt conștienți deja de imaginea corporală și, în consecință, sunt mai preocupați de nutriție. Desigur, nivelul lor de înțelegere este mai avansat de asemenea.
„Nutriție pentru SuperEroi” a fost conceput pentru a transmite elevilor de clasa a IV-a diverse elemente cheie ce contribuie la o alimentație echilibrată, printr-un limbaj cât mai familiar lor. Astfel, după parcurgerea celor două lecții interactive, ei au capacitatea de a înțelege și pune în aplicare câteva reguli clare despre nutriție. Pentru ateliere am creat și o serie de personaje interesante, alături de jocuri active. În consecință, cei mici au fost foarte receptivi și încântați.
Intercalate cu partea de învățare și teorie, jocurile din cadrul lecțiilor îi ajută pe elevi să cimenteze mai bine cunoștințele, dar le și dau oportunitatea să exploreze mai departe. Activitățile practice îmbină elemente de repetare, punere în practică și dezvoltare a informației parcurse.
În cea de-a doua lecție este prevăzută o mică recapitulare și, bineînțeles, majoritatea elevilor își amintesc cu succes cele discutate în cadrul primei lecții. În plus, sunt mai pricepuți în a face asocieri și a pune în aplicare informațiile noi. Potențialul pe care copiii îl au pentru a-și modela obiceiuri sănătoase este extraordinar de mare, mai ales ținând cont că formează o generație mai „consumatoare” de informație decât cele din trecut.
Așa este! Până la urmă, familia este cea care are cea mai mare influență, chiar și în alimentație. Având în vedere că și părinții sunt tot mai preocupați de tot ceea ce înseamnă un stil de viață echilibrat (nutriție, sport sau sănătate mentală), proiectul „Nutriție pentru SuperEroi” a fost primit cu căldură și, până în acest moment, am avut parte doar de feedback pozitiv.
După experiența pozitivă pe care am avut-o cu Programul „înCerc” – o inițiativă de prevenție a diabetului zaharat de tip 2, adresată elevilor de clasa a V-a cu probleme de suprapondere, derulată în Cluj-Napoca și Ploiești – a fost evidentă nevoia unui proiect de prevenție și mai timpurie. Astfel, a luat naștere „Nutriție pentru SuperEroi”, dedicat elevilor de clasa a IV-a, din Cluj-Napoca și Ploiești în prezent. Este o vârstă ideală pentru a preîntâmpina riscul de obezitate în viața adultă. Există în literatura de specialitate o legătură clară între excesul de greutate din preadolescență (9-12 ani) și obezitate, prin instalarea precoce a pubertății.
După succesul pe care l-am avut la Cluj-Napoca și Ploiești, sunt convinsă că putem extinde acest proiect și în alte orașe, iar eu m-aș bucura să o facem! Prevenția este, fără îndoială, cel mai bun tratament. Având în vedere că rata obezității este în continuă creștere în România, este necesar să ne folosim de toate resursele pentru a combate această „epidemie”. Copiii de azi vor fi adulții de mâine și ne dorim ca aceștia să facă parte dintr-o societate cât mai echilibrată, sănătoasă și capabilă.
Este important de avut în vedere că obezitatea și supraponderea constituie o problemă reală, de mare amploare în România. Așadar, sunt necesare eforturi colective de prevenție, asemănătoare celor prezentate de Ioana Mesea, pentru ca elevii să înțeleagă de la vârste fragede ce opțiuni au când vine vorba de alimentație și care sunt riscurile unui regim nesănătos. „Nutriție pentru SuperEroi” este un proiect ce reușește să abordeze în manieră creativă și prietenoasă o chestiune considerată adesea „prea complexă pentru cei mici”.
Citiți și:
Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.
Copyright @ 2022 Asociația Medicover|Termeni și condiții
Politică de confidențialitate | Politica fișiere cookies | ANPC