Sărbători de iarnă ”înCerc” – Sarmale cu pui și ciuperci
3 November, 2021
Sărbători de iarnă ”înCerc” – Sarmale cu pui și ciuperci
Când spunem ”masa de Crăciun”, ne gândim automat la sarmale, așa-i? Cu carne de porc sau vită, de curcan sau de pui, sarmalele sunt nelipsite de pe masă în zilele de sărbătoare.
Nutriționistul Teodora Necula, membră a echipei de specialiști ”înCerc” din Ploiești, ne propune ca, în acest an, să alegem o variantă ”mai ușoară” a rețetei tradiționale: sarmale cu pui și ciuperci.
Sărbători de iarnă ”înCerc” – Sarmale cu pui și ciuperci – ingrediente și mod de preparare
INGREDIENTE:
600 g carne tocată de pasăre
300 g ciuperci
un cub de unt
un ou
o ceapă verde și un cartof
3 linguri de orez
sare, piper, boia, frunze de dafin
frunze de viță sau de varză, după preferințe
o roșie mare
o cană de bulion
cimbru, mărar
INSTRUCȚIUNI:
Într-un bol, punem carnea măcinată și ciupercile pe care, în prealabil, le-am tocat mărunt și le-am sotat în unt. Adăugăm oul, ceapa tocată, cartoful răzuit și orezul, puțin piper și sare, apoi amestecăm bine.
Pregătim frunzele de viță sau de varză pentru împachetarea sarmalelor.
Cu o lingură, luăm din compoziția rezultată și punem pe foaia de viță sau de varză și împachetăm sub formă de rulouri mici. Le așezăm circular, pe straturi, într-o cratiță generoasă. Adăugăm bulionul, roșia cubulețe, cimbrul, țelina, mărarul și foile de dafin, apoi le acoperim cu apă. Se introduce cratița la cuptor până când sarmalele sunt fierte.
Se servesc cu smântână sau cu sos de iaurt și mentă.