Poate una dintre cele mai iubite rețete, sărmăluțele le putem prepara în orice moment al anului. Umplute cu carne sau legume, sărmăluțele sunt nelipsite din meniul de Sărbători. Nutriționistul Erika Deac ne propune o rețetă de sărmăluțe umplute cu ciuperci.
Vă prezentăm mai jos modul de preparare și ingredientele necesare pentru această rețetă:
INGREDIENTE – pentru 10 sărmăluțe:
100 g orez
200 g ciuperci
o ceapă medie
un ardei roșu
3-4 fire de mărar proaspăt
10 frunze de varză
sare și piper
boia (picantă sau dulce, după preferințe)
INSTRUCȚIUNI:
Se pun frunzele de varză în apă, cu o lingură de oțet și un pic de sare, și se lasă la fiert aproximativ 5 minute.
Pentru compoziție: se mărunțesc ardeiul și ceapa și, împreună cu o linguriță de boia, se pun la fiert în apă pentru 5 minute (apă doar cât să acopere compoziția, procedura este folosită în loc de călirea legumelor). Se adaugă orezul, ciupercile tocate nu foarte mărunt, mărarul mărunțit, sare și piper după gust.
Se adaugă compoziția în folie de varză, se împachetează, se așează într-o oală, se pune apa și se lasă la fiert aproximativ 30 de minute. Chiar înainte ca sărmăluțele să fie fierte, adăugăm un pahar cu bulion de casă și mai lăsăm câteva minute pe foc.
Poftă bună!
Valori nutriționale pentru o porție (4 sărmăluțe):
Dna nutriționist Erika Deac face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” și este alături de copiii și familiile înscrise în Program din 2019.
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății