Stil de viață echilibrat ”înCerc”: cum ne hidratăm corect și sănătos de Sărbători

20 December, 2023

Stil de viață echilibrat ”înCerc”: cum ne hidratăm corect și sănătos de Sărbători

Se apropie acea perioadă din an în care îi este oferit un sens cu totul nou cuvântului „rutină”. Nopțile parcă devin mai lungi, reuniunile de familie și petrecerile alături de prieteni se îndesesc, iar preparate de Sărbătoare sunt savurate în orice moment al zilei. Sună de parcă nimic nu ar putea strica bucuria sezonului, așa-i?

Și totuși se întâmplă, iar hidratarea precară se face adesea vinovată. Pentru ca tu să fii ferit de stările de oboseală sau de disconfortul gastric asociat cantității reduse de apă din organism, ți-am pregătit câteva sfaturi foarte utile pentru Crăciun și Revelion.

Începe diminețile corect

Înainte de toate, este important să știi că somnul mai scurt de 7-8 ore favorizează deshidratarea. Motivul e simplu: când nu te odihnești destul, vasopresina – hormonul care ajută la reglarea hidratării organismului – nu este eliberat în cantitate suficient de mare, provocând neplăceri.

Știm că poate fi tentant să sacrifici somnul pentru distracție, dar nu este cea mai inspirată decizie. Dacă s-a întâmplat, e recomandat să bei un pahar generos de apă imediat după ce te-ai trezit, pe stomacul gol. E de dorit ca această acțiune să devină una recurentă și să-ți sprijini organismul să funcționeze aferent.

Bea apă înainte și după masă

Da, poți bea apă oricând simți nevoia, însă noi îți sugerăm două momente cheie.
De ce cu aproximativ 30 de minute înainte de masă? Pentru că astfel îți vei ajuta organele să fie gata de prelucrarea mâncării pe care o vei ingera, facilitând digestia și prevenind constipația. Mai mult decât atât, consumul de apă după masă, la un interval similar cu cel anterior, ajută la eliminarea toxinelor.

Cât despre pauzele de hidratare din timpul mâncatului, acestea pot dilua sucurile gastrice, provocând uneori refluxul acidului gastric. Este important să-ți asculți corpul și să analizezi reacțiile avute, pentru a preveni situațiile asemănătoare pe viitor.

Consumă alimente care sprijină hidratarea

Menținerea unui nivel optim de lichide nu depinde doar de cantitatea de apă băută. Concret, o sursă importantă pentru hidratare o reprezintă o mare parte din fructe și legume.

Poți servi o salată delicioasă, întrucât roșiile conțin apă în proporție de 94%, castraveții 96%, ridichile 95%, iar spanacul și ardeii 92%. La desert, te poți orienta către niște căpșuni sau un grepfrut, având în jur de 90% apă, portocale – 87%, sau ananas – 86%.

Nu face exces de băuturi calorice

Dacă sperai ca băuturile calorice, precum sucuri sau cocktailuri, să sprijine hidratarea, adevărul stă puțin diferit. Acestea oferă efectul advers, afectând activitatea hormonului antidiuretic și, implicit, pe cea a rinichilor, care produc urină într-o cantitate mai mare.

Recomandarea noastră este să consumi în tandem apă, pentru a te feri de riscurile amintite anterior. Nu uita că doar acest lichid potolește setea și îți menține energia la cote înalte în manieră sănătoasă.

Ține cont de cantitatea recomandată de specialiști

Cei „minimum 2 litri de lichide pe zi” recomandați de medici nu sunt un mit. Ai nevoie de această cantitate de apă oricând, însă mai ales în perioada Sărbătorilor, când meniurile tind să fie mai bogate în calorii decât de obicei, iar mișcarea mai redusă.
Un truc bun este să plasezi în apropierea ta o sticlă de apă reutilizabilă. Văzând-o, îți vei aminti să bei nu doar când apare senzația de sete, ci și înainte de ea.

Iar acum că știi cum stă treaba cu hidratarea, nu-ți rămâne decât să te bucuri de atmosfera magică a Crăciunului! Petrece momente minunate alături de cei dragi și amintește-ți să strecori în programul tău și activitate fizică.

 

Echipa Programului „înCerc” îți urează Sărbători echilibrate!

 

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății