Stil de viață sănătos ”înCerc”: top 5 fructe de mâncat iarna

10 January, 2024

Stil de viață sănătos ”înCerc”: top 5 fructe de mâncat iarna

Disconfort termic, imunitate fragilă, viroze sau probleme digestive cauzate de excesele alimentare din perioada Sărbătorilor… sigur cunoști și tu prea bine provocările iernii. Însă cum ar fi să-ți spunem că nu este atât de complicat să le faci față? Trebuie doar să oferi organismului tău un plus de nutrienți. Din fericire, acest lucru se poate rezolva rapid grație unor alegeri alimentare inspirate.
Pentru că ne dorim să-ți facem munca mai ușoară, ți-am pregătit un top al fructelor de care nu te poți lipsi în sezonul rece. Consumă-le proaspete, sub formă de sucuri, smoothie-uri sau chiar ceaiuri și bucură-te de nenumăratele lor beneficii!

Portocalele, sursa ta de energie

Iubite de cei mici și mari deopotrivă, portocalele (la fel ca restul citricelor) constituie o sursă importantă de vitamina C. De ce ne este necesară? Pentru că reprezintă un antioxidant puternic ce neutralizează radicalii liberi, susține imunitatea și favorizează formarea L-carnitinei, un aminoacid implicat în producerea energiei.

Mai mult decât atât, aceste fructe dispun de acid pantotenic, cu rol în metabolizarea și sintetizarea grasimilor, alături de magneziu, fosfor, potasiu sau calciu. Așadar, portocalele nu doar că ajută digestia și sănătatea tractului gastrointestinal, însă previn totodată și anemia.

Merele ușurează problemele digestive

Dacă ți s-a întâmplat să exagerezi cu mâncărurile grase sau procesate în perioada Sărbătorilor, să știi că merele îți vor fi aliați pe cinste împotriva problemelor digestive. Prin intermediul pectinei, care are un efect similar cu al prebioticelor, aceste fructe sprijină digestia și înmulțirea bacteriilor sănătoase din intestin.

Acestea contribuie, pe de o parte, la reglarea glicemiei, iar pe de altă parte la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale. În plus, merele sunt utile și când vine vorba de hidratare, întrucât conțin peste 80% apă.

Kiwi, ideale pentru imunitatea ta

Bogate în vitaminele C și E, kiwi sunt o altă gustare perfectă pentru iarnă. Posedă proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ceea ce înseamnă că vor preveni răcelile, gripele sau infecțiile tractului respirator. Au capacitatea de a consolida sănătatea cardiacă, facilitează scăderea trigliceridelor din corp, contribuie la o mai bună circulație a sângelui, datorită luteinei.

De asemenea, mineralele precum zinc, magneziu sau potasiu, oferă un plus de vitalitate și readuc la viață dorința pentru mișcare.

Bananele combat astenia

Cu un aport impresionant de potasiu, de aproximativ 350 mg per 100 g, bananele generează efecte pozitive în tot organismul. Ele ameliorează neplăcerile cauzate de arsurile gastrice, dar echilibrează și sistemul nervos, fiind benefice în situații de stres sau astenie. Desigur, sunt eficiente și în tratarea anemiei, grație fierului avut, sau în sprijinirea sănătății inimii.
Cât despre nutrienții deținuți, printre ei se numără vitaminele B2, B3, B9 și C, cuprul, potasiul și magneziul.

Rodiile contribuie la echilibrarea glicemiei

Conținând antioxidanți și flavonoide, rodiile scad nivelul colesterolului și au o influență favorabilă asupra vaselor de sânge. Reprezintă o sursă importantă de vitamine, precum A, B5, B9 C, K, E, dar și de minerale, printre care calciu, magneziu sau potasiu. Acționează asemenea unui adjuvant nutrițional pentru cei ce suferă de tulburări ale metabolismului glucidic, întrucât sunt apte să scadă glicemia.
Pe lângă întărirea imunității, merită amintit că rodiile combat durerile de stomac și problemele intestinale, fiind utile în tratarea dispepsiei (disconfortul abdominal însoțit de stări de greață).

 

Noi sperăm că te-am convins să introduci aceste fructe în dieta ta. Ai grijă la semnalele pe care corpul tău ți le oferă și nu uita că alegerile alimentare inspirate sunt secretul unei vieți echilibrate!

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății