Sfaturi pentru a evita excesul de zahăr, sare și grăsimi în anotimpul rece

2 December, 2022

Sfaturi pentru a evita excesul de zahăr, sare și grăsimi în anotimpul rece

În anotimpul rece, organismul nu trebuie să fie asaltat cu tot felul de mâncăruri pentru a fi mai rezistent. Sunt necesare, într-adevăr, respectarea meselor principale ale zilei, dar și hidratarea corespunzătoare. Problemele cel mai des întâlnite sunt excesul de alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi, pe care le putem consuma în perioada rece la mesele zilei, mai ales la cele de sărbătoare. Cum afectează aceste alimente organismul și cum se pot evita descoperim în următoarele rânduri.

Excesul de sare

Bunicile spun că mâncarea nu este gustoasă dacă nu are un praf de sare în ea, însă mitul cu „sarea în bucate” trebuie să fie reinterpretat. De ce? Pentru că un consum exagerat de sare aduce cu el riscuri și probleme de sănătate, cum sunt creșterea tensiunii arteriale, apariția bolilor cardiovasculare, insuficiență renală, complicând, totodată, și viața persoanelor suferinde de diabet.

Sarea se găsește foarte ușor în produse din comerț, cum sunt produse congelate ca plăcintele sau batoanele de pește, brânzeturi, mezeluri, legume în conservă și alimente tip fast-food. Chiar și băuturile răcoritoare conțin sare.

excesul de sare, zahăr și grăsimi

Cum evităm excesul de sare?

  • alegem gătitul la abur, înăbușit sau fiert – astfel, alimentele își vor păstra toate vitaminele și gustul natural;
  • citim etichetele și evităm produsele care conțin un procent ridicat de sare;
  • înlocuim preparatele sărate cu alimente ce nu conțin sare (ex: bețișoare de morcovi, hummus);
  • înlocuim sarea cu alte condimente: usturoi granulat, ceapă granulată, mărar, cimbru, boia sunt doar câteva din opțiuni;
  • folosim alimente proaspete pentru a le simți gustul mai intens în preparate, nefiind necesară adăugarea sării;
  • evităm “să dăm iama” în cămara cu murături de Sărbători;
  • consumăm apă săracă în sodiu.

 Excesul de zahăr

Chiar dacă pe eticheta produselor nu apare cuvântul ”zahăr”, asta nu înseamnă că produsul respectiv nu conține zahăr. Sirop de porumb, sirop de trestie de zahăr, sirop de arțar, melasă, sucroză sau dextroză, toate sunt denumiri diferite pentru aceeași structură chimică.

Sezonul rece aduce cu el sărbătorile creștine. Crăciunul, deși cea mai îndrăgită zi a anului, este o sărbătoare care impactează modul de alimentație al copiilor și adulților. Dulciurile și preparatele bogate puse pe masa de Crăciun pot trece pragul minim de zahăr ce trebuie consumat de către o persoană, iar efectele sunt de luat în seamă.

Consumul ridicat de zahăr poate provoca schimbări comportamentale, crește greutatea corporală, duce la apariția afecțiunilor dentare, a bolilor cardiovasculare sau a diabetului zaharat. Conform Harvard Health Publishing, cel mai mult zahăr adăugat provine din consumul de băuturi energizante, deserturi și gustări dulci, cereale și bomboane.

excesul de sare, zahăr și grăsimi

Cum evităm exces de zahăr?

  • preparăm deserturi în casă, cu ingrediente înlocuitoare pentru zahăr (fructe sau siropuri făcute în casă);
  • citim cu atenție etichetele alimentelor din magazine;
  • eliminăm treptat zahărul din consumul zilnic;
  • consumăm mai multe proteine;
  • evităm îndulcitorii artificiali și sucurile;
  • echilibrăm consumul de zahăr cu alimente sănătoase și exerciții fizice;
  • ne hidratăm corespunzător;
  • evităm înfometarea sau, la polul opus, energizarea cu un exces de zahăr (precum sunt batoanele de ciocolată);
  • ne odihnim suficient.

 Excesul de grăsimi

Pe lângă consumul mai ridicat de zahăr din deserturi, sărbătorile de iarnă aduc pe mese și preparate bogate în grăsimi. Sarmalele, friptura din carne de porc, salata de boeuf – iată doar câteva dintre deliciile sezonului, cu posibil exces de grăsimi. Deși masa de Crăciun, în mod tradițional, trebuie să fie cea mai bogată, nu trebuie să extindem acest fapt și la consumul de grăsimi.

Excesul de grăsimi provoacă anumite complicații la nivelul organismului (bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancerul, obezitatea se pot declanșa din excesul produselor bogate în grăsimi).

Specialiști spun că există două tipuri de grăsimi: nocive și benefice. Cele nocive duc la declanșarea bolilor menționate anterior, iar cele benefice, cum sunt cele mononesaturate și polinesaturate, ajută la echilibrarea nivelul de insulină din sânge, mențin sub control valorile zahărului și îmbunătățesc colesterolul din sânge. Peștele, avocado sau fructele oleaginoase sunt doar câteva exemple de alimente ce conțin grăsimi benefice pentru organism.

excesul de sare, zahăr și grăsimi

Cum evităm excesul de grăsimi?

  • folosim uleiul de măsline în sosuri și salate, iar uleiul de canola pentru prăjit;
  • înlocuim chipsurile și biscuiții cu nuci, arahide nesărate, migdale și fistic în cantitate moderată;
  • evităm mesele grele în partea a doua a zilei, în special seara;
  • evităm alimentele procesate și citim etichetele alimentelor din magazine integral;
  • gătim acasă, evităm comandarea de la fast-food-uri;
  • preparăm și consumăm alimente proaspete: carne, legume, fructe.

 

Pe lângă toate acestea, hidratarea corespunzătoare și un stil de viață activ ajută la menținerea unui tonus mai bun al organismului nostru.

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății