Ceaiuri pentru seri de toamnă: ceaiul de tei vs. ceaiul de mușețel

30 October, 2023

Ceaiuri pentru seri de toamnă: ceaiul de tei vs. ceaiul de mușețel

Pentru mulți, ritmul vieții devine mai alert în sezonul rece. Responsabilitățile familiale, de serviciu sau sarcinile extracuriculare concurează pentru atenție, în timp ce ziua pare a fi prea scurtă pentru îndeplinirea lor. Să nu mai spunem de temperaturile schimbătoare și de celebrele viroze ale momentului, care nu fac altceva decât să transforme rutina într-una și mai obositoare.

Cum poți avea parte de liniște când în joc este implicată o astfel de dinamică? Răspunsul este oferit la căderea serii de ceaiul de tei… sau mușețel. Pentru că multitudinea beneficiilor lor a dat startul unei competiții neoficiale de-a lungul timpului, ne-am gândit ca în acest articol să ți le prezentăm în paralel. Te lăsăm pe tine să decizi, în final, care dintre cele două îți va oferi calmul și relaxarea dorite.

ceaiuri pentru seri de toamnă

Savurosul ceai de tei

Dacă de-a lungul zilei ai fost cuprins de anxietate sau te-ai confruntat cu atacuri de panică, trebuie să știi că ceaiul de tei este util în tratarea lor și chiar în reducerea spasmelor musculare cauzate de stres. Această infuzie conține antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi din organism și fluidizează sângele, ajutând la combaterea inflamațiilor. De asemenea, are diverși compuși capabili să diminueze tensiunea arterială.

Ceaiul de tei sprijină sistemul imunitar, ameliorând neplăcerile gripei și răcelii. Are efect diaforetic, ceea ce înseamnă că poate face febra să scadă, dar și efect diuretic, deci oferă suport în eliminarea toxinelor din corp. Agenții săi carminativi acționează asupra durerilor abdominale, fiind util și în cazul tulburărilor stomacale. În plus, are un gust foarte aromat și un miros parfumat!

ceaiuri pentru seri de toamnă

Minunatul ceai de mușețel

În cazul în care te confrunți cu insomnia, atunci nu te poți lipsi de ceaiul de mușețel. Conține apigenină, un flavonoid care influențează activitatea anumitor receptori din creier, oferindu-ți un somn odihnitor. Mai mult decât atât, sprijină pe de o parte sistemul imunitar, iar pe de alta reduce anxietatea, având și influență antidepresivă. Este bogat în antioxidanți, fiind util în combaterea inflamațiilor și susținerea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular. Acesta are și efect antiestrogenic, reducând și încetinind consecințele osteoporozei.

Infuzia de mușețel scade aciditatea gastrică, având capacitatea de a preveni ulcerul. Desigur, impactează pozitiv și digestia, diminuând crampele și ajutând la obținerea unui scaun normal.
De menționat este și faptul că acestui ceai i se poate atribui un uz extern, fiind un bun cicatrizant. Tratează rănile sau eczemele pielii, dar contribuie și la eliminarea disconfortului de la nivelul venelor hemoroidale.

ceaiuri pentru seri de toamnă

Recomandări în cazul copiilor

După cum era de așteptat, ambele tipuri de ceai favorizează un somn liniștit și calitativ. Mușețelul întărește imunitatea prin amestecul de substanțe imuno-stimulatoare, fiind foarte eficient împotriva gripelor și răcelilor la care micuții sunt predispuși. Nici teiul nu se lasă mai prejos. Compușii săi cu efecte antibacteriene sunt utili în tratarea inflamațiilor căilor respiratorii (uscăciune a mucoaselor sau nas înfundat).
Infuzia de mușețel scade riscul de flatulență și constipație, însă și cea de tei este benefică atunci când vine vorba de tulburări gastrointestinale.

De amintit este faptul că ceaiul de tei nu este recomandat copiilor foarte mici sau celor ce suferă de anemie, întrucât conține alcaloizi și acționează asemenea unui somnifer. Mușețelul face parte din familia Asteraceae, aceeași familie a ambroziei, existând posibilitatea unor sensibilități. Așadar, discuția cu medicul pediatru înainte de consum este foarte importantă.

Consumul trebuie făcut cu moderație!

Știm că este posibil să fi fost surprins de toate avantajele pe care ți le-am adus în atenție. Totuși, recomandarea specialiștilor este să consumi moderat aceste ceaiuri, pentru a evita o serie de senzații nedorite.

De pildă, ceaiul de mușețel în exces poate oferi stări de vomă și amețeală. De asemenea, prea mult ceai de tei poate conduce spre deshidratare, întrucât efectul diuretic amintit facilitează eliminarea apei din organism. Cantitatea optimă depinde de factori diverși, precum vârstă, greutate sau condiție medicală. Cu toate acestea, nu ar trebui depășite trei căni pe zi.

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății