Sfaturi pentru a evita excesul de zahăr, sare și grăsimi în anotimpul rece
În anotimpul rece, organismul nu trebuie să fie asaltat cu tot felul de mâncăruri pentru a fi mai rezistent. Sunt necesare, într-adevăr, respectarea meselor principale ale zilei, dar și hidratarea corespunzătoare. Problemele cel mai des întâlnite sunt excesul de alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi, pe care le putem consuma în perioada rece la mesele zilei, mai ales la cele de sărbătoare. Cum afectează aceste alimente organismul și cum se pot evita descoperim în următoarele rânduri.
Bunicile spun că mâncarea nu este gustoasă dacă nu are un praf de sare în ea, însă mitul cu „sarea în bucate” trebuie să fie reinterpretat. De ce? Pentru că un consum exagerat de sare aduce cu el riscuri și probleme de sănătate, cum sunt creșterea tensiunii arteriale, apariția bolilor cardiovasculare, insuficiență renală, complicând, totodată, și viața persoanelor suferinde de diabet.
Sarea se găsește foarte ușor în produse din comerț, cum sunt produse congelate ca plăcintele sau batoanele de pește, brânzeturi, mezeluri, legume în conservă și alimente tip fast-food. Chiar și băuturile răcoritoare conțin sare.
Chiar dacă pe eticheta produselor nu apare cuvântul ”zahăr”, asta nu înseamnă că produsul respectiv nu conține zahăr. Sirop de porumb, sirop de trestie de zahăr, sirop de arțar, melasă, sucroză sau dextroză, toate sunt denumiri diferite pentru aceeași structură chimică.
Sezonul rece aduce cu el sărbătorile creștine. Crăciunul, deși cea mai îndrăgită zi a anului, este o sărbătoare care impactează modul de alimentație al copiilor și adulților. Dulciurile și preparatele bogate puse pe masa de Crăciun pot trece pragul minim de zahăr ce trebuie consumat de către o persoană, iar efectele sunt de luat în seamă.
Consumul ridicat de zahăr poate provoca schimbări comportamentale, crește greutatea corporală, duce la apariția afecțiunilor dentare, a bolilor cardiovasculare sau a diabetului zaharat. Conform Harvard Health Publishing, cel mai mult zahăr adăugat provine din consumul de băuturi energizante, deserturi și gustări dulci, cereale și bomboane.
Pe lângă consumul mai ridicat de zahăr din deserturi, sărbătorile de iarnă aduc pe mese și preparate bogate în grăsimi. Sarmalele, friptura din carne de porc, salata de boeuf – iată doar câteva dintre deliciile sezonului, cu posibil exces de grăsimi. Deși masa de Crăciun, în mod tradițional, trebuie să fie cea mai bogată, nu trebuie să extindem acest fapt și la consumul de grăsimi.
Excesul de grăsimi provoacă anumite complicații la nivelul organismului (bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancerul, obezitatea se pot declanșa din excesul produselor bogate în grăsimi).
Specialiști spun că există două tipuri de grăsimi: nocive și benefice. Cele nocive duc la declanșarea bolilor menționate anterior, iar cele benefice, cum sunt cele mononesaturate și polinesaturate, ajută la echilibrarea nivelul de insulină din sânge, mențin sub control valorile zahărului și îmbunătățesc colesterolul din sânge. Peștele, avocado sau fructele oleaginoase sunt doar câteva exemple de alimente ce conțin grăsimi benefice pentru organism.
Pe lângă toate acestea, hidratarea corespunzătoare și un stil de viață activ ajută la menținerea unui tonus mai bun al organismului nostru.
Citiți și:
Cum ne protejăm corpul de frig – și de ce este important s-o facem
Mesele de Sărbători – cum planificăm meniul pentru Crăciun și Revelion
Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.
Copyright @ 2022 Asociația Medicover|Termeni și condiții
Politică de confidențialitate | Politica fișiere cookies | ANPC